Naleśniiiikiii ??!! z mąką gryczaną i z soczewicą

Ostatnio robiąc naleśniki sporo eksperymentowałam ze składem ciasta. Dodawałam kolorowe przyprawy, usuwałam niektóre ‘tradycyjne’ komponenty. Jako pierwsze wypadły jajka, następnie mleko, gdyż nurtowało mnie, jak radzą sobie weganie. Wiele osób dziwi się, jak można z takiego ciasta cokolwiek jeszcze zrobić. Można. I to jak!! Dziś ‘Naleśniiiikiiii???!!!’ z farszem z soczewicy…

…und keine Eier.

FARSZ
– ok.300g soczewicy zielonej
– jedna średnia lub duża cebula
– sól, pieprz
– łyżka oleju
– opcjonalnie masło, dosłownie łyżka

Soczewicę moczymy w wodzie na ok.4 godziny przed gotowaniem, następnie wylewamy wodę, w której się moczyła i wrzucamy do garnka z osoloną gotującą wodą. Gotujemy nawet do 1/2 godziny – w zależności od jakości soczewicy. Musi być miękka, dobrze ugotowana, tym razem nie al dente. Po ugotowaniu odcedzamy, gnieciemy lekko takim wihajstrem do robienia puree (nie wiem jak to się nazywa, ale jest na pewno u każdego w domu – mama jakoś robi ziemniaki do schabowego przecież…). Obieramy cebulę, kroimy drobno i delikatnie podsmażamy na łyżce oleju. Gdy cebula jest już gotowa, wrzucamy ją do naszego farszu. Mieszamy, dodajemy do smaku sól, pieprz i masło.

Farsz jaki jest każdy widzi🙂

CIASTO
– 1 szklanka mąki pszennej
– 1/2 szklanki mąki gryczanej
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (można nawet mniej)
– 1/3 łyżeczki soli
– łyżka oleju roślinnego
– 2 szklanki wody

Wrzucamy wszystko do pojemnika i mieszamy mikserem lub blenderem. Ciasto naleśnikowe musi mieć dość płynną konsystencję tak, aby można było ‘rozlewać’ je na patelni nadając odpowiedni kształt. Zawsze koryguję przepis, jeśli wychodzi zbyt gęste lub zbyt rzadkie.

Pozostaje już tylko podgrzać patelnię do naleśników – uważam, że taka sprawdza się najlepiej – i przystąpić do dzieła!! Zalecam cierpliwość przy naleśnikach z dodatkiem mąki gryczanej – nabierają rumianego koloru bardzo powoli, wychodzą przeważnie nieco grubsze, ale bez paniki – można je potem zawijać tak samo, jak 100% pszenne!!

Smażing🙂

Z tak przygotowanego ciasta wychodzi od 6-7 naleśników. Gdy już je usmażymy, możemy przystąpić do zawijania według poniższej instrukcji:

Zawijanie – step 1

Zawijanie – step 2

Po wykonaniu ‘stepu 2’ należy zwyczajnie naleśnik zrolować i… gotowe!!

Mogą być niezłe z sosem czosnkowym lub innym dipem, ale o tym innym razem :>

Naleśniiiikiiii??!!!!

 

One thought on “Naleśniiiikiii ??!! z mąką gryczaną i z soczewicą

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: