Okienka

Pewnego razu babcia kupiła dziwny makaron – nie miał on kształtu typowego dla  wyrobów makaronowych, czyli świderków, kokardek czy wstążek. Makaron ów miał kształt okienek. Od razu wydało mi się to podejrzane. Babcia postanowiła go ugotować, ale nie była zadowolona z rezultatu, bowiem rozgotował się dokumentnie, tworząc żałosną plajtę. Coś było na rzeczy. Babuszka przeczytała jeszcze raz skład oraz sposób przyrządzania i tu był piesek pogrzebany. Okazało się, że ‘makaron’ to tak na prawdę ciekawe w smaku oraz formie chrupeczki, które należy poddać transformacji przy pomocy rozgrzanego, niezbyt głębokiego tłuszczu. Tak też uczyniła. Przyznam się szczerze – zaskoczenie było tak wielkie, jak ilość gotowych okienek, jaką można uzyskać z jednej paczki.

Snack Przysmak Świętokrzyski jest produkowany przez WSP ‘Społem” Kielce (ta sama firma produkuje też majonez Kielecki) i ma nie tylko kształt okienek. Polecam do piwa, do JD z colą też wstydu nie będzie. Uważajmy, aby tłuszcz nie był zbyt gorący, bo wtedy okienka nie wysmażają się ładnie, szybko się palą, są małe, twarde i gumiaste. Wykładamy na ręczniku papierowym, aby odsączyć olej, posypujemy solą do smaku. Jeden z internautów sugerował nawet ketchup.

Okienka

…i nagle Windows nabiera nowego znaczenia🙂

Takim łindołsem to i Microsoft by nie pogardził…

2 thoughts on “Okienka

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: