Tagliatelle z sosem śmietanowo-serowym i brokułem

W zeszłym tygodniu miał miejsce dość szczególny reunion z moją dawno nie widzianą częścią rodziny. Okazja, choć  niezbyt optymistyczna, jak to zwykle pogrzeb, dała możliwość wymiany wielu cennych rad i wskazówek. Jedną z nich jest właśnie sos śmietanowo-serowy by my father: do makaronu, do warzyw, do mięsa, jednym słowem do wszystkiego. Jak się okazało wczoraj, jest bardzo prosty do wykonania, co znaczy, że jest tak prosty, że nawet najgorszy kuchenny inwalida jest w stanie go przyrządzić.

Na przykład taki, co się zagapił i rozgotował brokuły, które miały być al dente… 

jakby ktoś nie wiedział, jak wygląda makaron tagliatelle…

MAKARON TAGLIATELLE Z SOSEM ŚMIETANOWO-SEROWYM I BROKUŁEM – porcja dla 2 osób lub mnie jednej😀

– 250g makaronu tagliatelle, najlepiej nie kolorowego
– brokuł – parę różyczek

SOS

– 400ml śmietany 18% (dwunastka jest za młoda… – żenujący żart prowadzącej) (…ale trzydziestka mogłaby być jeszcze lepsza)
– 2 trójkąciki sera topionego o jakimś smaku serowo-serowym najlepiej, żaden ‘z szynką’!
– 50g sera z niebieską pleśnią np. Dorblu, Lazur itd.
– 1 drobno posiekany ząbek czosnku
– sól, pieprz, oregano, bazylia suszona oraz świeża do smaku
– gałka muszkatołowa mielona – szczypta, może dwie
– 3-4 łyżki stołowe białego wina
– łyżka stołowa oleju roślinnego

Brokuł podzielony na niewielkie różyczki oraz CAŁE gniazda makaronu gotujemy al dente, czyli na twardo, w oddzielnych garnkach. Ponieważ tak wielce zaabsorbowały mnie zdjęcia sosu przed podgrzaniem, ‘na twardo’ było baaardzo umowne.
Na średniej patelni umieszczamy wszystkie składniki sosu, następnie podgrzewamy na niedużym ogniu, mieszając drewnianą łopatką lub metalowym wihajstrem do mieszania.

Sos śmietanowo-serowy przed podgrzaniem.

Do gotowego sosu wrzucamy brokuł, dzieląc go na jeszcze mniejsze kawałki. Jeśli jest rozgotowany, nie trzeba już tego robić😀
Sosem polewamy makaron i zajadamy ze smakiem. Bardzo dobrze komponuje się z białym Martini on the skulls and bones m/

Martini Bianco on the skulls and bones m/

Tagliatelle z sosem śmietanowo-serowym i brokułem

2 thoughts on “Tagliatelle z sosem śmietanowo-serowym i brokułem

  1. Ten wihajster się zowie trzepaczką😉 A przepis musiałabym wypróbować, chociaż serek z szynką mógłby nadać temu sosowi ciekawego posmaku🙂
    A co z tartym serem zółtym, no. typu gouda? Nada się?

    Like

    • prawdopodobnie można tam nawrzucać różnych serów – jeszcze nie próbowałam, ale np. gorgonzola, parmezan czy zwykły edamski na pewno też będzie dobry:) a z szynką to wiesz… trochę się nie lubimy, ale mogłoby być ciekawie, pewnie🙂

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: