Tajski makaron z woka

Tajlandia kulinarnie dla wielu z nas jest kompletną zagadką. Wiele delikatesów, a także hipermarketów chętnie i obficie towaruje się w produkty służące do odczyniania kuchni tajskiej, lecz zwyczajnemu zjadaczowi schabowego i ziemniaków niewiele powiedzą takie nazwy jak ‘trawa cytrynowa’ czy ‘zmielony galangal’. Dziś pokażę wam jak zacząć romans z kuchnią tajską przy pomocy dostępnych w większości sklepów miłych, łatwych i niezbyt drogich półproduktów.

Oczywiście, warzywa mrożone ‘Orient’ z Lidla są tu podstawą niczym wspomniane ziemniaki…

TAJSKI MAKARON Z WOKA – porcja dla mnie na dwa dni

– makaron do woka Santamaria – rewelacyjny, bo nie dość, że bez gotowania, to najtańszy

– sos Blue Dragon Thai Green – pyszny, nie przesadzony w smaku, wystarczył na 2 razy

– warzywa mrożone ‘Orient’ z Lidla – pół paczki, może trochę więcej ?
– świeża kolendra, taka kupowana w doniczce
– ząbek czosnku
– dwie łyżki oleju roślinnego
– wok lub duża głęboka patelnia

Rozgrzewamy olej w woku. Wrzucamy drobno posiekany czosnek i chwilę mieszamy. Czosnek w ten sposób oddaje swój aromat, co jest charakterystyczne dla dalekowschodniej kuchni. Wrzucamy warzywa, mieszamy je z olejem, aż znacznie rozmarzną, wtedy dodajemy połowę sosu  Blue Dragon oraz pół opakowania Wok Noodles. Mieszamy, aż makaron zacznie się robić miękki, wtedy dodajemy drobno posiekanych liści kolendry.
Gotowe – danie szybkie, łatwe, tanie, lecz smakowo zupełnie egzotyczne. Pierwsze podejście porównałam z pierwszym kęsem sushi.
Doskonałe do piwa imbirowego lub Martini ‘na kościach’.

Kolorowy Tajski Wok

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: