Krwawe Paluchy

Pewna niesamowicie kreatywna pierogarnia w Rzeszowie zapewne do dziś nadziewa pierogi między innymi… żółtym serem z szynką. Jest to połączenie tak epickie, że specjalnie dla niego postanowiłam zaprezentować wam danie – nieco inaczej niż dotychczas – delikatnie mięsne. W odróżnieniu od podkarpackich mistrzów pieroga, ubrałam ten zjawiskowy duet w przysmażane naleśniki z mąki pszennej, dopełniając krwawej wizji tanim, lecz skutecznym ketchupem zakupionym w kerfie.

Zapuszczamy ‘Scream Bloody Gore’ i jedziemy…

NALEŚNIKI BLOODY FINGERS – porcja dla 2 osób

– 1,5 szklanki mąki pszennej
– 1,5 szklanki wody (lub więcej)
– sól (do smaku)
– 2 łyżki oleju
– 200g sera żółtego Edamskiego
– kilka plasterków szynki lub polędwicy sopockiej – ja kupiłam jakąś drogą i wyczesaną, ale mimo to śmierdziała mi detergentem oraz… nevermind, jestem niereformowalna !😛

debiut wyrobu mięsnego na tym blogu😀

Składniki ciasta, czyli mąkę, wodę oraz sól mieszamy w naczyniu. Dobrze by było, aby ciasto nie było zbyt gęste, ponieważ potem ciężko rozprowadza się po patelni. Rozgrzewamy patelnię i smażymy ładne, niezbyt wypieczone naleśnikowe placki, które odkładamy na czysty talerz. W międzyczasie ścieramy ser na grubych oczkach, a plastry szynki kroimy w zapałki. Ja mam oczywiście paranoję, więc wycinam skórki, tłuszcze, galaretki i inne rzeczy, które nie wyglądają zbyt dobrze, a w konsumpcji mają dość kłopotliwą konsystencję. W rezultacie połowa wędliny ląduje w koszu. Tak też można.

Po zużyciu masy ciastowej, przystępujemy do zawijania szynki i sera w naleśniki. Technika dowolna. Ze swojej strony zalecam zachować proporcje obu składników tak, aby przeważał ser. Jak ktoś lubi eksperymenty, może pokusić się o ‘opcję hawajską’ i dodać odrobinę posiekanego ananasa z puszki.

under construction m/

Zwinięte naleśniki przysmażamy na odrobinie oleju. Serowo-wędliniarskie nadzienie rozpuści się nieco i nabierze smaku, a warstwa zewnętrzna stanie się bardziej chrupiąca. O to chodzi!

Smażing

Naleśniki układamy na talerzu i dekorujemy… yyy… rozbryzganym na podobieństwo krwi tanim ketchupem. Coś dla fanów Dextera – zapewne już są w drodze do kuchni lub do kerfa.

kreujemy artystyczny rozbryzg…

Gotowe!! Najlepiej idą z zimnym browarem.

Na zdrowie!

Bloody Fingers m/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: