Leczo a la DeMon

Papryka – najważniejszy składnik leczo

Choć ceny papryki wciąż nie czynią cudów, sezon na leczo należy uważać za otwarty. To proste danie, nie wymagające wcale całej harmonii ekskluzywnych przypraw, czerpie swój smak głównie ze składników warzywnych, delikatnie wzmocnionych solą i odrobiną ziół. Funkcjonuje doskonale zarówno jako przystawka, jak i danie główne. Leczo, zaraz obok ryżu z jabłkami, było kultową potrawą mojej mamy w szalonych, kolorowych, kryzysowych latach osiemdziesiątych, które pamiętam jak przez mgłę, a najlepiej chyba tylko ich końcówkę. Wraz z transformacją i pojawieniem się różnych dziwnych warzyw oraz win ze wszystkich stronświata, przepis uległ licznym modyfikacjom, lecz idea dania pozostała wciąż ta sama: lato, zapachy, kolory i świeże warzywa.

Żadnych mrożonek!!!

LECZO A LA DEMON – porcja dla 2 osób

– 2 papryki, mogą być różne kombinacje kolorystyczne
– nieduża cukinia
– średni bakłażan
– sól, oregano, papryka słodka
– dwa świeże pomidory
– pomidory w puszce – najlepiej pokrojone w kostkę
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki oleju roślinnego
– odrobina białego wina półwytrawnego

Paprykę należy rozpłatać na pół, po czym usunąć gniazda nasienne, a pozostałość posiekać w kostkę. Cukinię przekroić wzdłuż i pokroić na cienkie plasterki. Pomagam sobie w tym używając specjalnej tarki z wymiennymi wkładami – można ją kupić prawie w każdym sklepie z gospodarstwem domowym. W woku lub innej wysokiej patelni rozgrzewamy olej, wlewamy odrobinę wody, wrzucamy paprykę, cukinię i dusimy.

papryka + cukinia = leczo

W tym samym czasie bierzemy bakłażana i ćwiartujemy go na okrągłe kawałki grubości ok.1,5cm. Przygotowanie tego warzywa to wyższa szkoła jazdy – aby nie zepsuł smaku potrawy swoją goryczą, należy pokrojonego bakłażana ułożyć na talerzu i nasolić z jednej i z drugiej strony. Gdy puści soki, należy go opłukać, pokroić w kostkę i dodać do leczo. Mówię zawsze, że bakłażan musi się ‘zsiusiać’. Niechże siusia.

Solimy bakłażana, aby się zsikał i smakował zacnie🙂

Do podduszonej lekko papryki i cukinii – tak około 4-5 minut – wrzucamy pomidory: te z puszki i te świeże, pozbawione skórki, a także posiekany drobno czosnek. Dodajemy niewiele przypraw, wyjątek stanowi papryka słodka: nawet łyżka stołowa będzie odpowiednia, gdyż ta przyprawa akurat bardzo dobrze podkreśla smak papryki. Mieszamy i dusimy ok.10 minut.

Smażing

Wysikanego bakłażana płuczemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do woka i dusimy ok.10 minut.

bakłażan

Następnie ściągamy pokrywkę i smażymy, mieszając co i raz, aby odparować wodę. Pod koniec podlewamy odrobiną białego wina. Mieszamy, mieszamy… mieszamy… jak ktoś lubi mieszać, jest to wyzwanie dla niego😛

Leczo jest doskonałe zarówno jako danie główne jak i przystawka. Przy odpowiedniej kombinacji przypraw – kmin rzymski i Cairo Shoarma by Kotanyi – wychodzi całkiem orientalnie😉

… a do tego Martini on skulls and bones m/

Leczo a la DeMon

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: