Tacos of Torture

Muszelki do Taco

Gdy powróciłam z urlopu i wszystko, łącznie z pogodą, nachalnie dawało mi do zrozumienia, że to już koniec lata i nie ma co zbierać, postanowiłam wykonać dość odległą podróż kulinarną. Oczywiście, nie byłoby to aż tak łatwe i wesołe, gdyby nie Tydzień Meksykański w Lidlu.
Ostatnie doniesienia prasowe z portalu fronda.pl, jako że Lidl to szatański sklep, gdzie na produktach widnieje głowa kozła, a cena 6,66 mówi sama za siebie, tym bardziej utwierdzają mnie w przekonaniu, że to mój ulubiony sklep i czuję dreszcz podniecenia, gdy już wiem, że na pewno tam idę. Myślę, że nie tylko ja przeżywam ten stan, a bzdurne wynurzenia redaktorów wspomnianego portalu to wspaniała, darmowa reklama. I choć niektóre dania instant w tym przybytku mają smak tektury z Domestosem, a ceny nie czynią szczególnych cudów, lubię ten sklep za multikulturowość żarcia oraz bardzo niemieckie, solidne podejście do wielu tematów.

Już od dawna chodziłam wokół muszelek kukurydzianych do wykonania potrawy taco. Zastanawiałam się, jak to ugryźć. W momencie powrotu do mojego miasta i zapoznania się z ofertą Lidla, spłynęło na mnie oświecenie, czego efektem była blacha pełna pyszności oraz ten spóźniony, ale nie mniej smaczny post.

TACOS OF TORTURE + SALSA MEXICANA – porcja dla 2 osób, aczkolwiek mogę się mylić…

TACOS:

– 1 opakowanie muszelek do Taco by Lidl Stiftung
– 1 puszka czerwonej fasoli w sosie chilli, też z Lidla
– garść warzyw mrożonych meksykańskich z Lidla
– 1 średni pomidor skąd chcecie
– marynowane jalapenos
– ser edamski
– mix sałat
– zioła włoskie w młynku by Kotanyi oraz łyżka słodkiej papryki
– łyżka oleju roślinnego

SALSA:

– 2 średnie pomidory
– pęczek świeżej kolendry
– 1 mała papryczka chilli
– 1 mała cebula, najlepiej czerwona, ale białą się nikt nie otruje
– odrobina soli

Główne komponenty salsy m/

Najpierw zabierzemy się za salsę – jest to rodzaj sałatko-sosu z posiekanego pomidora z dodatkiem papryczki chilli. Zanim przystąpimy do działania, musimy przyswoić jedną ważną zasadę BHP: po każdym kontakcie rąk z sokami papryczki chilli, bezwzględnie myjemy ręce. Pozwoli to uniknąć bardzo nieprzyjemnego uczucia, gdy przypadkowo, zupełnie bezmyślnie wsadzimy sobie np. palec w oko. Gorąco nie polecam.
Obrane ze skóry pomidory pozbawiamy nasion wraz z otaczającą je pomidorową galaretą, następnie siekamy w mniejszą kostkę. To samo robimy z cebulą i papryczką chilli oraz pęczkiem kolendry. Mieszamy wszystko w miseczce, po czym wyciskamy połówkę limonki. Dodajemy odrobinę soli do smaku. Wstawiamy do lodówki i zabieramy się za farsz do taco.

Salsa

Jeśli korzystaliście z mojego przepisu na Enchiladę z Pieca, przygotowanie farszu może wydać się wam bardzo podobne. Rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy puszkę fasoli, pokrojonego i obranego ze skóry pomidora (możemy też dodać ‘flaki’ z pomidorów użytych do salsy), podgrzewamy, po czym wrzucamy warzywa, przyprawy i wszystko to podgrzewamy aż znacznie zgęstnieje. Możemy dodać też odrobinę papryczki chilli, jeśli nam została po zrobieniu salsy. Hardkorzy mogą dodać kilka kropel Tabasco. Bez względu na poziom hardkoru, w międzyczasie zajmujemy się tarciem sporych ilości żółtego sera.
Jak wyglądają muszelki do Taco zobaczyliście już na początku tego postu. Gdy farsz nabierze odpowiedniej gęstości, zestawiamy go z palnika i bierzemy się za nadziewanie muszelek. Najpierw wrzucamy do środka starty ser, potem farsz, następnie jalapenos, na końcu ‘poprawiamy’ żółtym serem. Nadziane muszelki układamy na wysmarowanej olejem roślinnym blasze.

Step 1

Step 2

Step 3

 

Step 4

Mam nadzieję, że nie zapomnieliście w międzyczasie rozgrzać piekarnika do 200 stopni, ponieważ teraz właśnie będzie wam potrzebny. Umieszczamy tam naszą blachę z nadzianymi muszelkami na ok.15-20 minut.

W piekarniku🙂

Po zapieczeniu muszelek, wyciągamy je z piekarnika i układamy na talerzu uprzednio wyłożonym mixem sałat i salsą. Jemy ze smakiem. Popijamy piwem o smaku tequili z Lidla.
Smacznego !!

Tacos of Torture m/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: