Papryka Faszerowana czyli Seasons in the Abyss

Trochę mi się przysnęło i obudziłam się, gdy sezon na paprykę dawno już za nami, a w sklepach można ją nabyć za ponad 10 złotych za kilo. Nie mogę jednak już dłużej ukrywać przed wami tej receptury. Poczekacie z wykonaniem na lepsze (tańsze) paprykowo czasy lub odżałujecie trochę grosza. Majątek tak czy inaczej to nie jest, jak przystało na bezmięsną kuchnię.

papryka faszerowana soczewicą

Papryka Ciemności m/

Paprykę faszerowaną, przeważnie farszem mięsnym, spotykamy głównie w restauracjach z kuchnią grecką. Wersję z soczewicą, nieco ulepszoną przeze mnie, miałam przyjemność zakosztować w stołecznym Tel Avivie przy ulicy Poznańskiej. Okolica ta pełna jest ciekawych wrażeń kulturowo-gastronomicznych i na pewno jeszcze nie raz się tam zapuszczę w poszukiwaniu inspiracji kulinarnych.

PAPRYKA CIEMNOŚCI – vegetarian/vegan

-3 ładne, niekrzywe papryki czerwone
-blacha wysmarowana olejem
– ser żółty edamski, veganie użyją żółtego ‘sera bez sera’

FARSZ:

– ok.300g soczewicy zielonej
– średnia cebula
-nieduży bakłażan
-jedna średnia papryka – może być krzywa
-kukurydza konserwowa Bonduelle – puszeczka ‘dla singli’
– 1 średni pomidor
-przyprawa Kotanyi Zioła Włoskie ok. 1 łyżka
– 1 łyżka stołowa papryki słodkiej
-duży ząbek czosnku albo dwa mniejsze
-2 łyżki oleju
– sól do smaku

Soczewicę przed ugotowaniem należy namoczyć. Najlepiej, aby moczyła się kilka godzin. Gotujemy ją do miękkości w wodzie z dodatkiem soli lub kostki rosołowej (przeważnie rosołowość tej kostki zawiera się tylko w jej nazwie).

Bakłażana kroimy w plastry, układamy na talerzu i solimy, aby się ‘zsikał’. Kto czytał moje wcześniejsze przepisy, wie już po co.

papryka i cebula

Papryka & Cebula

Cebulę i paprykę siekamy w kostkę, następnie wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażymy, aż warzywa trochę zmiękną. W międzyczasie obieramy ze skóry pomidora, kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli z papryką. Na tym etapie możemy też już sypnąć przyprawami.

Bakłażana płuczemy i kroimy w kostkę. Dodajemy do warzyw, podlewamy odrobinę wody i dusimy ok.10 minut. Wrzucamy też kukurydzę.

bakłażan kukurydza cebula papryka

Smażing – ach te kolory❤

Bakłażan musi zmięknąć i zmienić kolor, wtedy do całości dodajemy soczewicę, mieszamy. Sprawdzamy intensywność smaku i dodajemy stosownych przypraw, jeśli istnieje taka konieczność.

Farsz gotowy. Można zabrać się za paprykę. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Papryki kroimy na pół – w poprzek lub wzdłuż, jak kto woli. Wyjmujemy gniazda nasienne. Układamy wydrążone papryki na blasze i napełniamy najpierw serem, następnie farszem. Wstawiamy na ok.20 minut do piekarnika.

papryka faszerowana

Papryka gotowa do wypełnienia🙂

ser żółty

Najpierw ser…

soczewica papryka

Z farszem🙂

Wyznacznikiem tego, że papryka jest dobrze zapieczona jest jej miękkość. Sprawdzamy ją widelcem, po czym posypujemy paprykę startym bądź pokrojonym serem i zapiekamy, aż ser się roztopi.

papryka faszerowana

W piekarniku

Tak przyrządzona papryka doskonale komponuje się z sosem czosnkowym lub pomidorowym. Dobrze też zapić ją niezbyt tanim winem.

Smaczności !!

papryka faszerowana soczewicą

Papryka Ciemności – voila !!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: